Överbölingen

Överbölingen

vad handlar den om

Den stora trädgårdens flora, fauna, jaktmarker och fiskevatten. Och vår lilla bit som vi förvaltar som vår egen trädgård.

Lite bilder från trädgården

BilderPosted by Bengt Sun, March 07, 2010 23:27:18
Skummade av bildlagret ikväll och hittade några av våra favoriter.

Anemone monstrosa om jag inte minns fel. Den kommer från Hannelotte.

Primula veris när den är som bäst. En härlig rugge s0om förgyller pionrabatten om försommaren.


I sällskap med primulan skulle Gentianan passa på nationaldagen.
Ett impulsköp på trädgårdsmässan för några år sedan bjöd på den här
härliga Geraniumen. På 1950-talet drev Hushållningssällskapet en trädgårdsdrive på landsbygden i Östjämtland. Dåvarande ägeren blev intresserad och kvar finns ett antal underbara växter. Bl a denna vackra pimpinellros. Första sommaren med nyinköpt motorsåg kapade sönerna de tre buskarna till 30 cm höjd. Vi och de var helt ovetande om vad de gjorde. Två år senare hade vi tre st två m höga och nära tre meter breda rosbollar med de mest fantastiska rosa, dubbla blommor. De var så vackra att vi rös. Om ni förstårvad jag menar. Men skönheten varar bara envecka.
Ett impulsköp till Eva en vacker vårdag blev den här ståtliga Tallictrumen. Briukar bli dryga metern hög.
Den vita lupinen. Sommaren 1993 gjorde Eva och jag en resa till Norge. I Jämtland har man vänner i Nabolandet. På den tiden visste jag inte ens att de heter lupiner, än mindre Lupinum. Menatt det finnsfrön i "baljor" visste jag så jag rev slumpvis några utblommade toppar längs älven där jag fiskade en dag. När vi började med trädgården 1999 och efterhand började få ideer om en blivande struktur så hittade jag igen fröna i fiskevästen. 2001 tror jag det var när vi sådde fröna. Mindes att det fanns en sagolik courelinblå färg bland de frön jag tog. Den dök aldrig upp men denna vita och en som är lika mörk som "svart" krollilja visade sig. Men Lupinums lösaktighet är ju att jämföra med Aquilegia. Kontrasten mot de mörka barrträden är skön.

Vid dammen står den här härliga Iris pseodakorusen. Som jag kanske sagt förr. Längs Svartåns stränder iVästmanland där de växer vilt så stod det nästan alltid en gädda och lurade i deras skugga.
Dagliljan av den profana typen gottar sig vid dammen men har numerafått flytta till den blivande dagliljehäcken.

Den här fjällvalmon är köpt. Menvi har riktigPapaver reticulata varsfrön kommer från våra egna fjäll. Skillnaden är markant. Den "äkta" är mer citrongul och bara hälften så stor i blomman.
Den vildaste delen av "Minnenas rabatt". Här har vi samlat det mesta från Evas hemträdgård i Eskilstuna. Här vårt norgeminne från 1993. Tidigare blommar här div Aquilegior och i en rundel nedaför börjar våren med lundvivor, Funkia ochslutligen liljor (i gåva) från vår första beställning av växter. Här nedanför står också vår första Rodde. Blommar vart annat år.
Vissa Heucheror duger bara som marktäckare. Men den här, med upp till 70 cm höga och tåliga blomställningar, den får ha sina blommor kvar.
Inte normalt min grej med en närbild, men vad då då? Den är ju så himla läcker. Inköpt för 5 år sedan på växtmarknad i Nordvik. Född i Lule- eller Pitetrakten. Svart krollilja. Inte svart, men bland det mörkaste man kan se i floransvärld.
I december har vi "Arabian nights"här men inte den värmen. Gillar inte direkt "ut-och-in-växter" men denna inhandlades sommaren 1995 i Riccione i juli månad. Den och dess ättlingar lever än.
Bland det sista som blommar här är några Gentianor som har vänligheten att självföröka sig.

Visst finns det mer men det tar jag en annan gång.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Maria Sun, March 14, 2010 23:37:11

Underbart vackra blombilder. Fastnade direkt för krolliljan och även Arabian Night-dahlian helt bedårande.
Måste vara en mycket vacker plats du bor på.

Posted by Ginny Sun, March 14, 2010 10:51:19

Har suttit en lång stund och njutit av dina bilder Bengt. Så annorlunda du har det mot mig i södra Finland. Det är så vilt och vackert där du bor!
Ginny

Posted by Ingmarie We Fri, March 12, 2010 17:43:25

Mycket fina foton. Så snygg den svart krolliljan är. Blir galen av habegär!!!!

Posted by Irene (i Enskede) Tue, March 09, 2010 10:36:25

Krollliljan var häftig och Arabian Night-dahlian är också en av mina favoriter! Härligt med lite blombilder nu när vi fortfarande har tjockt snötäcke även i Stockholmtrakten.

Posted by Anette Mon, March 08, 2010 09:01:35

Så fina bilder, känns våren närmre? Här är det fortfarande kallt, men jag tröstar mig i vinterträdgårdens artificiella ljus.

Krolliljan var väldigt stilig!!