Överbölingen

Överbölingen

vad handlar den om

Den stora trädgårdens flora, fauna, jaktmarker och fiskevatten. Och vår lilla bit som vi förvaltar som vår egen trädgård.

En sommar att minnas

KrönikorPosted by Bengt Mon, September 17, 2012 20:58:09
på många sätt. Först en reunion med Lisa och hennes barn. Det är alltså 23 år sedan hon for hem till the USA. Hon talar fortfarande svenska!
En sommar med regn och rusk och ett fåtal dagar med den sommar vi är vana vid.
Men ändå. Aldrig förr har växterna prunkat som denna sommar. Höjder som aldrig tidigare nåtts på de högväxande perennerna. Mycket slog fel i grönsaksodlingarna, i pallkragarna och felsatsningar av oss.

Provrosodlingen av rosor gav en rosblomning från början av juli fram till nu, Men våra egna buskrosor vid dammen har haft ett överdådigt år. Klematisarna har kommit igång och en del som egentligen inte bör odlas här har blommat om än sparsamt. Bär och frukt har och ger massor. Av fyra äppelträd bär tre st frukt och det fjärde planterades i år. Men blåbärstryn har gett bra och björnbären är på G. Havtornen börjar mogna ochskall skördas till helgen. Märkligt nog harvi knappt någon snöskata/björktrast i trakten så i år har vi inte täckt in några bärbuskar. Månne sidensvansarna ta våra rönnbär och havtorn före oss?

Ett antal projekt har färdigställts.
Tiden mellan påsk och midsommar var rena kaoset. En vatten skada krävde totalrenovering av badrummet. Från källaren till badrumstaket. Under tiden fick vi nyttja ”TorpIsak” i gäststugan och till en början duschade vi ute med vattenslangen innan vi fick tag i en utedusch,
Getingsommar har det också varit. Ett bo i handbollsstorlek i motorsågslådan och under fikabordet hade vi ett i fotbollsstorlek.

Men kort var sommaren. Visserligen skämtar vi om nio månader vinter och tre månader dåligt sparkföre. Men kort är den, sommaren. Ett par veckor har vi på oss för invintring av trädgården. Sedan börjar trädgårdslivet i april lite smått. Men ännu i maj var det knappt vår och vi har haft höst i snart en månad.

Så helt plötsligt är det dags för det Jämtländska nyåret, dvs. älgjakten. Vårt lag har haft klen lycka. Jonas lag (som jagar på stamfastigheten har haft bättre lycka. Hur det har gått för Jesper som jagar med samerna vet jag inte än. Han kommer hem från fjället i natt.
Dock hänger en kalv som jag har kommenderats att stycka i veckan när den är färdigmörad. En medelstor oxe har vi dock delat på.
Om en vecka kommer ”millom jaktan”. Tätt följt av ”oktoberjaktan”. Därefter kommer ”sönner jaktan/vinterjaktan”. Skillnaden är egentligen att man bär olika kläder så vida man inte är hundförare. Då handlar det om mer eller mindre lunginflammation mellan helgerna. Att smyga an på ett ståndskall under pulsande i 40 cm snö och få ligga blickstilla i kanske en halvtimme i svettiga genomvåta kläder innan det går att skjuta. Det är inget att leka med. Men vad gör vi älgjägare inte för att minska älgolyckor på vägarna och skydda skogen mot skadegörelse. Och det betalar vi, flata som vi är, gladeligen både arrendeavgifter, jaktlicens och fällavgifter.
Ponera vad som skulle ske om alla älgjägare strejkade ett år? 43500 kor och kvigkalvar sköts. Dessa skulle ge upphov till ca 1,5 kalvar (=>65 000 kalvar) året där på. Och ränta på ränta, ofattbara volymer år två. Reproduktionstalet är visst 9. Det innebär att två djur av olika kön är nio efter tre år. Det skulle innebära att älgstammen efter tre år skulle vara (i dag 200 000 med maximal fördelning och lyckade betäckningar) efter tre år skulle vara 1 800 000 djur. Viss risk att jag räknat fel och då är det ju bara hälften. Om det nu skulle minska trafikolyckor och skogsskador. Själv är jag lycklig över min hustru Eva som anser att om man nu jagar älg är det en samhällsplikt, snudd på värnplikten att delta så ofta man kan. Är jag trög i ottan så jagar hon upp mig!!!

Slut politik.

Angående vilt i övrigt. Har sett fyra björnar i år. Två inom 1 km från huset och två i närheten av lagets jaktstuga. Närmast björnrus/björnskit hittade Eva 75 meter från vårt garage! Varje gång jag skall släppa Bambi i skogen kollar jag noga intilliggande vägar och vägrenar efter rus och spår. Vill inte att nalle skall följa efter en vettskrämd Bambi till mig.

Kantarellstället gav ca en liter i år. Brukar vara mer. Trattisarna är inte färdiga än.Ynkligt små. Inte en Karl Johan (eller om det är ”Tallkalle”). En vecka till minst för trattisarna. Det har varit för kallt i sommar.

Hoppas att vädret blir bättre i morgon. Idag har det regnat horrisontellt.till ikväll. Då vågar jag sticka ut näsan.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.