Överbölingen

Överbölingen

vad handlar den om

Den stora trädgårdens flora, fauna, jaktmarker och fiskevatten. Och vår lilla bit som vi förvaltar som vår egen trädgård.

Lätt paradisiskt

KrönikorPosted by Bengt Thu, July 19, 2012 19:44:47
eller euforiskt

Eller vad skall man kalla den enorma blomkraften som, trots regn och sparsam värme men med mellannorrlands ljus, väller ur jorden.
Rosorna är på g. Pimpinellrosen har blommat över och Finlands vita är nästan slutblommad men väl timat kommer alla andra nu. Tom provodligsrosorna har börjat blomma men bara de småblommiga.
Dagliljorna, de gamla, från svärmor, lyser med sitt guld i 23 ”metershäcken”. De något ädlare liljorna kommer först i augusti hos oss.
De tidiga pionerna har blommat över, Rosenpioner, Sibirisk pion, Dillpionen och Herrgårdsvarianten har visat sin prakt. Men nu kommer de andra på löpande band.

Perenner och örter når oanade höjder. Delphinum ca 2 m och några libbstickor når modiga tre meter ovan marken. De ädlare Aconitum blir också ovanligt höga även om vi är vana att se den vilda Nordiska stormhatten svaja några dm ovanför huvudet.

Bland ut och in växterna så är Dahliorna på väg att slå ut. Normalt inträffar deras blomning med vår knölhantering i första veckan av augusti.

Finlands vita har snart gjort sitt för året.

Schnezweg är min egen favorit, just utslagen.
En annan viting. Namnet?

Provodlingsros Babybloom
Provodlingsros 'Lena'

Två st Rosa Nitida dubbel. Märklig så tillvida att både den enkla formen och den här ratas av sorken. Trots att vi har haft vårar när alla andra rosbuskar legat kapade jäms med marken.

Rosa New prariedown. Av rotskott frånvillan i Östersund (Staaren på samiska).

En vresros med okänt namn.
Stora vresroshäcken med livsuppgift att genyponsylt till älgsteken och nyponsnaps till påsken.

Rosa Gallica splendens kallasvisstför 'Frankfurterros'. Höjd 2 m + i år. Den här grenen hängde ut över grusgången som gav bra kontrast åt bilden.


Så till pionerna. Jag klarar inte många namn men bilderna får tala för sig själva.

Första pionrabatten. Med de två bondpioner som fanns på gården. Sedan hardet tillkommit ett tiotal. De förstnämnda blommar i slutet på juli. Fö började det för en månad sedan med Paeonia veitchii. Tätt följd av Sibirisk pion och Paeonia tenuifolia. Nu är det andra pioner som blommar.

En liten lågväxande pion. 30 cm (?).

Heter förståss något. Men maffig.

Och mer blir det.

Om några dagar slår svärmors pioner ut.

Missade den här förra året.

Men allt är inte pioner och rosor. Svärmors dagliljor.

Gentiana luthea. Inte alls märklig, men efter 7 år så är jag glad att den blommar.
Egen frösådd. Det är de stora bladen som vi är ute efter.
Den enorma libbstickan i bildens centrum. Hundgårdsstängslet är 180 cm högt
Även om Aqulegiornas kärleksliv är lite promiskuiöst så är de busiga också. Precis som ett kamerasvep vid en sportsändniing! Någon sträcker sig in i rutan ochvinkar glatt.

Visst finns det ogräs för att fylla vilken varmkompost som helst men det växer så tätt att ingen ser att vi inte hunnit med.
Årets växtlighet slår vårt personliga rekord med råge. Och!!! Vi har satt oss ner några gånger och tyckt att vi har lyckats bra. Med våra mått mätt.Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.