Överbölingen

Överbölingen

vad handlar den om

Den stora trädgårdens flora, fauna, jaktmarker och fiskevatten. Och vår lilla bit som vi förvaltar som vår egen trädgård.

Lite kvällsfilosofi en junikväll

KrönikorPosted by Bengt Mon, June 11, 2012 19:42:27
En Trillium med de mest snövita blommor jag har sett.

Har inte haft ståndan, som man säger i Jämtland, att skriva.
Men nu är det så här. När det våras för oss så är det en explossion. Alla vårblommor kommer inom några dagar. Till det kommer allt som oundvikligen måste göras. Dessutom en vattenskada i badrummet så vi har haft hantverkare här till och från en månad. I morgon kommer jag att kunna duscha inne!!! Och om jag behöver så är toan klar att använda!

På upplevelsesidan måste vi notera en resa till Fjollträsk (Stockholm på norrländska) i början av juni. Ändamålet var en växtbytarträff med det skönklingande namnet ”Blåregnsträffen”. Och nog blåregnade det alltid.
Huggsexa gällande Irisar.

Men inte ryggar trädgårdsnördar för lite regn och rusk inte. Och trevligt var det att träffa goda vänner.
Tursamt nog fick vi medan vi värmde oss med en terakka på hotellet efter träffen, ringside till Stockholm Maraton längs sträckan de sprang på Torsgatan. Vårt hotellfönster vette just mot Torsgatan.
Liknade mest ett gånglopp för dem som jag verkligen beundrade. Snabbisarna må var duktiga men de här löparna presterade med vilja och heder av ett högre slag.

En titt i några trädgårdsvänners trädgårdar dagen efter satte stjärnor på resan.
Att sedan besöka biologiska museet på Djurgården under måndagen var härligt. Det är 65 år sedan jag var där senast.

Vad händer då på Väst i Byn? 30 provodlingsrosor har nått oss. Vi har grävt bort grästorv, Kärrat bort sagda torv och borrat och grävt rosgropar. Ca 2 kubik gropar och fyllt igen dem. Efter plantering. Nörderi eller naturkultursnobberi?

Till yttermera visso så har vi en björn i byn. Bambi markerade Ursus arctus för ett par veckor sedan genom att vägra följa med hustrun ner i vår skog. Hon tvärsatte sig och vägrade totalt att följa med.
I fredags åkte vi upp en skogsbilväg för att hämta hem ormbunkar. Jag fick en skymt av en björn som hade korsade vägen framför oss och försvann i slyt på ett gammalt hygge. En vuxen björn var det i alla fall. Bara 500 m från Väst i Byn. Via grannar, igår och idag, så fick jag veta att frugan åt en annan granne mött en stor björn på racksträckan av byvägen strax bortanför vårt ställe. Hon var i alla fall helskärrad när hon berättade det för grannen.
Således har vi en bybjörn. Hoppas att den drar längre upp i bergen under sommaren.

Nu ser vi fram mot midsommar när vår amerikanska dotter (utbytesstudent 88(89) kommer på sjätte återbesöket med sina tre barn. Helt plötsligt blir vi minst 15 som firar midsommar i Väst i Byn. Knip åt vädertummarna åt oss ni som kan!