Överbölingen

Överbölingen

vad handlar den om

Den stora trädgårdens flora, fauna, jaktmarker och fiskevatten. Och vår lilla bit som vi förvaltar som vår egen trädgård.

The same procedure as…

KrönikorPosted by Bengt Wed, January 18, 2012 22:38:34
Mediernas utbud av rikstäckande innehåll. Ferlin bad om förlåtelse förvissa rader och det gör jag också. Det var tom sossarna som satt i ledningen när kampanjen ”Hela Sverige skall leva” rullades upp för ett 20-tal år sedan.

För den oinitierade gäller det TVprogrammet , ”Trädgårdar på Österlen”. Jag har sett produktionens första sändning.
Men utan tvekan är vi här i ett nordiskt Italien. Märkligt är att strax öster om Pilgrimstad i Jämtland fnns en medelhavsträdgård!
Jag frapperas av den dekorativa blomningstiden. Träd och buskar som inte är att drömma om i andra delar av landet och då gäller tydligen ”landsvägen” som gräns. Är det möjligen en fråga för DO?

Naturligtvis kan jag inte sticka under stol med att jag gillade trädgårdarna. Störtsköna, var och en i sin stil, på modernt språk. Det mest imponerande var tillvaratagandet av det som en gång varit. Pietetsfullt och välgjort.

Visstfick den grymma avundsjukan ögonen att svartna emellanåt. Men insikten om att man kan översätta växterna till andra likartade i den enorma flora som trots allt finns gör att man ler lite smått och muttrar – Ja, ja! Trädgårdsböcker skall ju ses som växtlexikon. Men (tjatig nu) medierna hjälper väldigt lite till.

Programmet i sig lämnar en del övrigt att önska. Den tvivelsutan duktiga programledaren syntes alldeles för lite och tog för lite ledning och styrning av programmet. Jag uppfattade tre trädgårdar under halvtimmens programtid. Men ett hundutsläpp blev påkallat så jag kanske missade något. Av de tre jag såg så var det ett för mycket. Inget fel med inslaget i sig, men det blev hafsverk med tre trädgårdar.

Kontentan är att det är vackert i Österlen och det är ett odlingsbart område. De som kan något om växter når bra resultat.

Det är som Mittsvensk jag känner mig diskriminerad. Ytterst få medier ids ta tåget, flyget eller bilen längre norrut än på sin höjd Tranås — Säffle!

Hur illa berörda känner sig inte de som bor ännu längre norrut. Det är inte bara skådebröd med läcker glasyr som folk vill ha. Public service är NÄRHET.