Överbölingen

Överbölingen

vad handlar den om

Den stora trädgårdens flora, fauna, jaktmarker och fiskevatten. Och vår lilla bit som vi förvaltar som vår egen trädgård.

Tack för 2011

KrönikorPosted by Bengt Thu, December 29, 2011 22:50:19
Egentligen så är det ingen skillnad på väderläget i skrivande stund jämfört med dessa dagar för ett år sedan. OK 20° varmare och lite mindre med snö i år. Blötsnön för ett par veckor sedan har knäckt några träd men stormen Dagmar klarade trädgården av bra. Däremot har jag inte kollat skogen.
Jag har mina farhågor efter den här bilden på jättetallen.

Sista januari styckade vi den sista älgen vid fjolårets jakt. Den pågick till 31 januar, men föll en dryg vecka tidigare.

Februari är en märkesmånad hos oss. Den18 februari är första gången på året då solen når överskogen på bergen i söder ochsolstrålarna letar sig in i köket.

Här ser hundarna något spännande. Fast vi noterade inget speciellt men en skön vårpromenad sitter ju inte fel.
Och ibland vill man hålla handen fast man är en stor jämthundstik.

Våren blev seg. Tjälen låg långt in i april. Sorkskadorna var många och stora. Men ovanligt nog så var det små angrepp på rosorna medan träden fått mer stryk. Bl a det största äppelträdet som i det närmaste var ringbarkat. Jag nödgades klippa fyra små grenar på en Salix manchurika som var helt ringbarkad. Och vi hade sådan tur att alla klarade sticklingsstadiet och växte till sig upp mot 50 till 60cm. Sedan exploderade växtligheten.


Sommar med barnbarn och våra söner med hustrur hade klanträff och vi mådde gott. Sedan kom en period med monsunregn. Vi utnyttjade pool och badtunna väldigt flitigt. Den tiden låg vår trädgård i vila. Men blommade gjorde det.
Meconopsis betonicifolia, den blå bergvallmon är underbart vacker. Dessutom fick vi besök av en proffesionell sorkjägare i form av en herrmelin som tog säte i vedboden. Men det var inte lätt

att få med den på bild. Snacka om"snabb som en vessla".

Mitt i sommaren hölls Trädgårdsamatörernas sommarmöte här i Mittnorden. Tillfälle gavs att träffa trädgårdsvänner från hela landet. Här är enbild från banketten.

Bullatalunden blev klar i juli efter mycket planerande och omplanerande.
Och den här tiden ärr iddarsporrarna som ståtligast.

Så kom sensommaren fram i augusti.
Gentianorna blommade med sin underbara blå färg. Men lite hann vi med att njuta av också fast en roshäck var förvarnad och vi hade inte börjat gräva. I ilfart anlade vi en vresroshäck längs södra fasadens sida. Resterna efter färdigställandet av Bullatlundens gångar blev en ny gång framför grillaltanen.
I och med skolstarten så tog en av sönerna hit sin gymnasieklass. Matlagningenvar ordnadmedenjaktkompis med arménskokvagn. Gösta bor bara tre km härifrån och han fixade käket till full belåtenhet åt25 hungriga, nyvordna gymnasister och ett par lärare.
Spelet som ungdomarna ägnar sig åt heter kloter och är ett lokalt roligt vuxenspel med käppar och käglor. Det har tom arrangerats "VM" i sporten här på orten.
Och nu började det bli bråttom. (Årligen återkommande åtgärdsproblem). Allt skulle som vanligt vara klart före älgjakten. Jo pyttsan! Dahliaknölarna fick jag spetta upp. Men de klarade sig. Rosorna, som levererades lite plötsligt, planterades i borrhål.
Alldeles för sent tog vi hand om alla omskolningar och sticklingar som skall stå i Lustgården till våren. Gnagskydd på de späda trädsticklingarna var ett måste. Ut-och-inväxterna skulle tas in. Lika bökigt blir det att ta ut dem i vår. Läs maj/juni.

Åkgräsklipparen, Murrayen, var kinkig i år. Först startvägran och ny sollenoid. Sedan gick remmen till knivdriften. Nästa gång så gick lagret till en av knivaxlarna. Så avslutades det hela med att drivremmen gick åt fanders. Och inför kommande vår är det dags för ett nytt batteri. Räddare i nöden var arrendatorn av slåttern på nedre lägdan. Han både slog och samlade vallgräset (vi hade inte råd med vanligt gräs på ett knappt tunnland). Två ensilagebalar fick han till. Fast det var nog han som tjänade på affären. De lär visst kosta runt tusenlappen. F ö startade jag trädgårdstraktorn med startkablar hela sommaren.


Hösten är liktydigt med jakttid,bärtid och svamptid. Karljohan ochtrattkantarelleran masse. Dessutom fick vi ihop några liter gula kantareller.
Sällan har jag hittat så stora och helt perfekta KarlJohansvampar.
Blåbär och lingon fanns det gott om. Men även i trädgården blev skörden bra. Tyvärr lämnade det gamla frysskåpet från 1975 in för gott för ett tag sedan. På den nedersta hyllan låg det svarta vinbär och helfrysta blåbär. De gick åt fanders. Men resten klarade sig bra. Havtorn har vi gott om.
Vägen västerut visar upp ett underbart höstladskap, men de övriga årstiderna har alla sin tjusnig fast i olika partier av väg 87. Verkligen en turistväg.
Jakten har gått bra. Vi fyllde älgkvoten innan snön kom. Tyvärr har inte drevjakten med taxen gett något men vi har haft många trevliga stunder lyssnande på både älgdrev och rävdrev samt någon enstaka hare. Två gånger har taxen Jonna genomfört fullvärdiga spårningsuppdrag varav ett en mörk oktoberkväll. Men älgen kommer titt som tätt på besök till vår lägda.
Den här förmiddagen var det rikligt med rimfrost.Två dagar senare satt jag på älgpass knappt två hundra meter från huset där det kändes som om jag satt i en katedral.

Visst har det hänt annat också.Tex när två kusiner lyckades få rull på fyrhjulingen och eftersom allt lutar i böleterrängen så rullade den meden 5-åring vid styret, baklänges genom dagliljerabatten och malvorna men stoppades av en pallkrage. Snacka om en skuldmedveten 5-åring och en lika surmulen 6-åring. Eller när två grannar räddade hundgård, rök och skotergarage efter ensommarstorm med knäckta granar. Huvvaligen.

Nu återstår bara uppkörningen av skoterspår så vi kan ta oss till våra uthus samt att hålla efter spåren. De har också uppgiften att avskräcka sorken från förflyttningar. De går ogärna över öppen mark/packad snö m.m.

Sen vår, het första del av sommaren sedan regnperiod, långdragen höst, sent vinterläge och en blåsig avslutning på året är kontentan av vädret.
Kära hustru har fått gripa in som farmor/Ahka ett flertal gånger både i Östersund och Luleå och jag har nattat barnen emellanåt. Nu vilar vinterfriden över Väst i Byn. Grannen kommer när det behövs och snöröjer vägen ner. Återstår att fixa detaljer i form av snickeri och uppröjning där alltför mycket”bra att ha”grejor har samlats. Det är väl därför man har några vintermånader.

Vi ser medtillförsikt fram mot det nya året.

Gott Nytt År och Happy New Year på er alla från oss.