Överbölingen

Överbölingen

vad handlar den om

Den stora trädgårdens flora, fauna, jaktmarker och fiskevatten. Och vår lilla bit som vi förvaltar som vår egen trädgård.

God Jul

KrönikorPosted by Bengt Sat, December 24, 2011 00:38:57
Så var vi där igen

Den svenska julen som tas ut redan dagen före. Affärernas kommers har pågått sedan början av november. Vissa butiker tidigare än så.

I vårt hushåll har vi fixat små måsten. Sålunda har jag redan vid första kalvköttet under setemberjakten lagt undan lämpligt kalvkött till julsyltan. Något kg kalv till julkorven. Tradition är tradition.

De senaste dagarna har varit fyllda av allt det där som MÅSTE göras. Jag talar om undanplockining av allt som inte bör finnas framme. I stället plockar vi fram ljusstakar och adventsstjärnor i alla fönster. Gardinerna byts ut till julgardiner. Saker börjar hängas upp i fönster. Ett stort åbäke till gran släpas in och kläs med ljusslingor, kulor och glitter samt en och annan pryl som minner om vårt barndomshem.

Listor skrivs för att komma ihåg alla barnbarn när det gäller julklappar. Svårast är att komma på vad det skall bli. I år bara två. En nyttig och en typ pedagogisk. Så de vuxna. Himmel vad svårt det är.

Däremot älskar jag julens gourmetsida. Vi delar på prodcerandet, hustrun och jag. Sålunda gjorde jag viltpathé och hon cumberlandsås. Gurkinläggningarna gjorde vi under sensommaren. Hon fixade fem sorters sill och jag stekte revbensspjäll, griljerade skinka, kokade bruna bönor och fixade rullrån.

Turligt nog var vi inte i Östersund idag. Det var så hiskligt halt av underkylt regn att lokaltrafiken ställdes in och vissa av länstrafikens linjer. Hoppas att det blir bättre i morgon. Jag har varit med om halka som gett restid på 2,5timmar mot normala en timme. Men det är lovat kallväder och ingen nederbörd.

De två grannar som är inblandade i den ”gårdslokala” snöröjningen, krisläge med krånglande maskiner, katastrofhotande knäckta storgranar som lutar fel, fastkörd skoter, buckligt växthustak mm, har fått sina julgåvor.

Nu börjar lugnet lägra sig. Hustrun gick just upp till brevlådan för att hämta dagens tidning (kl 23.32). Inte har vi kommit ihåg den under alla bestyren för att ro julen i land.

I morgon är en annan dag. Det är Julafton. Nästan varje morgon, vare sig vi båda är i Väst i byn eller i Östersund så serverar jag frugan kaffe på sängen. Men Julafton är lite speciell. Det är nämligen hennes namnsdag. Då skall det traditionsenligt vara kaffe med julknäcke och årets julskinka. Första smakprovet. För hennes del bara senap men jag är bunden min uppväxt och skall absolut ha äppelmos till också.

Juldagen är vi tillbaka till Väst i byn (tuggar lite på namnet för först i somras fick vi höra att vårt ställe var känt under det namnet sedan gammalt). Och dvs början på1900-talet.

Ni som läst lite om vårt ställe har kanske har noterat att vi ligger i solskugga fram till mitten på februari. Mellan den 15 till 18 februari skiner solen för första gången på året in genom köksfönstret och kastar skuggor på golvet i matrummet. I vårt sovrum på övervåningen sker det ca tio dagar tidigare.
Och då undras kanske varför jag hoppar dithän?
Jo – Nu börjar den positiva tiden av året. Allt blir ljusare. Visst kan vi få köldknäppar. I januari i år var det ner runt –34°. Årsspannet i temperatur var -34° och som varmast + 30°. Decimalerna har jag glömt.
Jag fick förresten veta i somras att det funnits en väderstation en gång i Överböle. Det hände att Stockholm - Motala rapporterade värme- och köldrekord från just Överböle flera gånger. Lite häftigt tycker jag.

Men nu har det hunnit bli Julafton så det är bäst att gå lägga sig.

Därför
GOD JUL
Merry Christmas
Frohe Weinachten
på er alla som tittar på min blogg