Överbölingen

Överbölingen

vad handlar den om

Den stora trädgårdens flora, fauna, jaktmarker och fiskevatten. Och vår lilla bit som vi förvaltar som vår egen trädgård.

Midsommarfilosoferande

KrönikorPosted by Bengt Sun, July 12, 2009 00:02:04
2009-06-20

Jag sitter vid datorn. Tittar ut genom fönstret till vänster. Vanligt fönster, kopplat med tre rutor i varje. Innanfönstren sitter kvar ännu. Bortsett från en blommande Hibiskus (15 cm i ø på blomman) så ser jag växthuset. Dörren stängd, tackluckorna slutna. Tempen där inne på fjärrgivaren säger 16,9°. Trefoten, som används till allt från lyftning av större malplacerade rönnar och sälgar eller som skydd när vi måste fälla ett träd med rabatt i farozonen och som nu senast agera som wigwam för änglatrumpeterna inlindad i odlingsväv, den står naken. Grythyttebordets vaxduk är förankrad med några skifferskivor och en tom champignonlåda står kvar. En box som innehållit ett par lobelier som blev över för sonhustrun står tom. Den gula vattenkannan ligger framför dörren till växthuset. Eva har just tagit de sista Salvia patens och satt ut i väntan på något bättre. Krukpelargonerna står klar för utkörning till sina sommarplatser. En halv säck med planteringsjord lutar sig mot en fd trumpetlåda á la Allt om trädgård. En tom kopåpåse fladdrar till då och då.

Men nu har vi käkat middag. Vi mår gott och väntar på morgondagen. Det blir morgonrunda. Då, nyfiket, nördaktigt kollar vi vad som hänt. Utbrister i små muntra tillrop. Säger en och annan bister kommentar. Tar någon bild och enas om vad dagens insats skall bli.

På det hela taget är vi nog ganska normala trädgårdsmänniskor. Funderar allvarligt på vad en resterande ölandstok har för berättigande i vår trädgård. Den blommar snyggt. Har snygg form osv men… Den när en orm vid sin barm. Jo då. Brännässlor. Massor. Men på fel ställe. Vi har inget emot fjärilar och brännässlor men inte just där. Dessutom är den bara vacker under tvenne veckor. Må vara att pimpinellrosorna är vackra bara en vecka men de är så himla vackra. Alltså en nyansskillnad. Kan ni förstå det?

Vad gläder oss då mest? Så nybörjare vi är, är lyckliga över att Anemone trullifolia blommar. Att en pyttis till Oxalis nn blommar i stenpartiet. Den förra är min favorit i ”Evas” rabatt och hennes Oxalis står i ”mitt” stenparti. Jag har för övrigt gått och muttrat flera dagar för jag kommer bara på det vetenskapliga förstanamnet på flera växter och har inte en susning om det svenska. Sjuklig trädgårdsbehavorism?


Prydligt? Jag konstaterade i onsdags, när jag midsommarklippte lägdan, så såg det rätt hyfsat ut i trädgården på långt håll. (För den som inte noterat det förut, så har vi inga gräsmattor, vi har grönområden).
Evas idé om en måbärshäck runt örtagården funkar perfekt. Ingen mer Isophäck. Sorkarna käkade upp den jäms med marken. Så nu måste jag lära mig häckklippning. Det ser snyggt ut och berikande med en örtagård för alla vuxna i familjen är matlagningsglada.

Nu skall jag gå ut och hala flaggen så den inte blir bortglömd sedan skall vi ventilera fortsatta aktiviteter i Överböle.

Ha det bra och njut av trädgården i sommar!

Bengt