Överbölingen

Överbölingen

vad handlar den om

Den stora trädgårdens flora, fauna, jaktmarker och fiskevatten. Och vår lilla bit som vi förvaltar som vår egen trädgård.

Liten trädgårdstur omfattande ungefär ett år

BilderPosted by Bengt Mon, March 15, 2010 20:06:02

Liten saga om ett år i Överböle. Börjar ett år i januari och tar lite månadför månad. Vresroshäcken är härlig. Speciellt om det finns nypon kvar när solen når ner i dalgången i slutet på februari.

En vacker vårdag är snön borta och vi kollar pallkragarna. Trots styvmoderlig
behandling ploppar den här lilla primulan upp.

Inte för att vi har gräsmattor men väl grönområden. Här osardet svavel så knoppar runt om visar vissningstendenser. Fy för dålig tjäle!

Och inte blir vi gladare för Salix babylonica från Hannelotte som fått mycket stryk. Men nu tre år senare är den pigg och kry.
Och sliverbusken kom igen. Nästan för bra. Rosskador rör oss inte heller för de buskarna blir bara större och grövre efter en markjämning. Rötterna kommer inte vilddjuren åt. Tack och lovförtjälen.
Och efterhand blir det fullt i växthuset.
Här blommarvintergäcken i början på maj om tjällossnigen inte är för sen.
Rosenpionen är först bland pionerna.
Samtidigt har vi styvmorsviolblomning där vallfröt tagit dåligt.

Den synen är vad man kan kall häftig.
Och först att sätta frö är rosenpionen.

Tärningen, det bruna fyrkantiga är till för kaffe m tbh sköna sommarkvällar ända in i augusti.

Dags för lite ogräsrensningser jag. En marschall inne i tärningen mörka augustikvällar görsusen.

Vallmo tycker vi inte är fel att samla kring pionerna. I början på pionblomningen har vi irisar.

Schersminen blommar. Tyvärr växer den sakta för den har tagit mycket sorkstryk.

Eftermiddagssol. Julibild tagen rakt mot söder.

Med denna halvstora grävare har vi grävt för växthus, altaner, jordvärme och här håller Carl-Göran på med att gräva en ny bäckfåra mellan pionrabatterna.

Den här tiden i juli blommar också silverarven. Tämligen obetydlig men en mysig liten skönhet.
Vresroshäcken börjar blomma strax efter midsommar och fortsätter till dess frosten kommer.

Vi hade 12 rätt på en tipsrunda en trädgårdsdag på ett växtvaruhus och vann det här klotet. Här ligger det vid dammen innan vi byggde ett golv av plattor här.
I björklunden har vitsippor och narrcisser blommat ut. Kvar är bara vildblomster, blåbär och lingon samt några dagar med liljekonvaljer.

En brun tuss på våren. När vi kommer in i juli någon vecka är det en kudde på nästan två kvm.

Tre Salixbullata som skall skugga oss på ålderns höst. Mendet tar ett par år till. I det närmaste partiet planterade vi ca 150 plantor som vi dragit upp själva. Ett fåtal köptes in för ändamålet.

Här har vi börjat att plantera i sektion 2. Nr 3 och fyra blev klara sistlidna höst ochvi missade att fotografera.

Blommorna läggs i en burk och täcks med 37%ig klarsprit och får dra i ett soligt fönster ca 10 dagar. Ett till två kryddmått är lagom till sillen (spädes med vodka till 4cl.
Någon vecka kvar till nyponskörden.
Vår trädgårdstomte vaktar malörten.

En gång och aldrig mer. Dessa fantastiska liljor blommade månadsskiftet september/oktober året vi satte knölarna. Tyvärr kom de inte igen. In handlade på trädgårdsmässan i Älvsjö.

Det är inte barnbarnen som sprungit här. Det är älgar som har ätit middag på självaste juldagen.

Här har de övergått till stora vresroshäcken. Tre eller fyra djur vad vi kan se av spåren.

Inte ens juldekorationerna utanför köksfönstret fick vara ifred.

Det finns så mycket mer men allt kan vi inte lägga in här. Nu ser vi fram mot en härlig vår om en dryg månad och njuter av den fina vårvintern.

Lite bilder från trädgården

BilderPosted by Bengt Sun, March 07, 2010 23:27:18
Skummade av bildlagret ikväll och hittade några av våra favoriter.

Anemone monstrosa om jag inte minns fel. Den kommer från Hannelotte.

Primula veris när den är som bäst. En härlig rugge s0om förgyller pionrabatten om försommaren.


I sällskap med primulan skulle Gentianan passa på nationaldagen.
Ett impulsköp på trädgårdsmässan för några år sedan bjöd på den här
härliga Geraniumen. På 1950-talet drev Hushållningssällskapet en trädgårdsdrive på landsbygden i Östjämtland. Dåvarande ägeren blev intresserad och kvar finns ett antal underbara växter. Bl a denna vackra pimpinellros. Första sommaren med nyinköpt motorsåg kapade sönerna de tre buskarna till 30 cm höjd. Vi och de var helt ovetande om vad de gjorde. Två år senare hade vi tre st två m höga och nära tre meter breda rosbollar med de mest fantastiska rosa, dubbla blommor. De var så vackra att vi rös. Om ni förstårvad jag menar. Men skönheten varar bara envecka.
Ett impulsköp till Eva en vacker vårdag blev den här ståtliga Tallictrumen. Briukar bli dryga metern hög.
Den vita lupinen. Sommaren 1993 gjorde Eva och jag en resa till Norge. I Jämtland har man vänner i Nabolandet. På den tiden visste jag inte ens att de heter lupiner, än mindre Lupinum. Menatt det finnsfrön i "baljor" visste jag så jag rev slumpvis några utblommade toppar längs älven där jag fiskade en dag. När vi började med trädgården 1999 och efterhand började få ideer om en blivande struktur så hittade jag igen fröna i fiskevästen. 2001 tror jag det var när vi sådde fröna. Mindes att det fanns en sagolik courelinblå färg bland de frön jag tog. Den dök aldrig upp men denna vita och en som är lika mörk som "svart" krollilja visade sig. Men Lupinums lösaktighet är ju att jämföra med Aquilegia. Kontrasten mot de mörka barrträden är skön.

Vid dammen står den här härliga Iris pseodakorusen. Som jag kanske sagt förr. Längs Svartåns stränder iVästmanland där de växer vilt så stod det nästan alltid en gädda och lurade i deras skugga.
Dagliljan av den profana typen gottar sig vid dammen men har numerafått flytta till den blivande dagliljehäcken.

Den här fjällvalmon är köpt. Menvi har riktigPapaver reticulata varsfrön kommer från våra egna fjäll. Skillnaden är markant. Den "äkta" är mer citrongul och bara hälften så stor i blomman.
Den vildaste delen av "Minnenas rabatt". Här har vi samlat det mesta från Evas hemträdgård i Eskilstuna. Här vårt norgeminne från 1993. Tidigare blommar här div Aquilegior och i en rundel nedaför börjar våren med lundvivor, Funkia ochslutligen liljor (i gåva) från vår första beställning av växter. Här nedanför står också vår första Rodde. Blommar vart annat år.
Vissa Heucheror duger bara som marktäckare. Men den här, med upp till 70 cm höga och tåliga blomställningar, den får ha sina blommor kvar.
Inte normalt min grej med en närbild, men vad då då? Den är ju så himla läcker. Inköpt för 5 år sedan på växtmarknad i Nordvik. Född i Lule- eller Pitetrakten. Svart krollilja. Inte svart, men bland det mörkaste man kan se i floransvärld.
I december har vi "Arabian nights"här men inte den värmen. Gillar inte direkt "ut-och-in-växter" men denna inhandlades sommaren 1995 i Riccione i juli månad. Den och dess ättlingar lever än.
Bland det sista som blommar här är några Gentianor som har vänligheten att självföröka sig.

Visst finns det mer men det tar jag en annan gång.Lite blommande

BilderPosted by Bengt Sun, July 12, 2009 00:17:31