Överbölingen

Överbölingen

vad handlar den om

Den stora trädgårdens flora, fauna, jaktmarker och fiskevatten. Och vår lilla bit som vi förvaltar som vår egen trädgård.

Det växer som aldrig förr

KrönikorPosted by Bengt Tue, August 05, 2014 15:08:12
Värmen är på gott och ont. Natt +17° dag +34° eller mer i skuggan!

Men på goda sidan är växtligheten.
Jag tog några bilder under morgonrundan i trädgården.

Rosen Easy Eleganz Daydream.


Easy Eleganz Sunrise Sunset.

Favoriten Stadt Rome.
Den tegelröda dagliljan från Danmark lyser fint.

Den estländska Clematisen blommar som finast nu.

Hostatriangeln i Bullatalunden är på väg att ha blommat färdigt.
Liljorna från Trädgårdsmässan är oemotståndliga även om inte färgerna stämmer med vad som angavs vid köpet. Notera den purpurröda i mitten!
Evas potager blev fin även i år.

Och skruvpilen har växt på sig en meter i sommar.

Fjällåterkomst

KrönikorPosted by Bengt Wed, July 23, 2014 23:33:41

OK att blogg är en dagbok. Men daglig aktivitet är alldeles för banal.

Men nu har det vö nå.

Hela klanen for till fjälls med helikopter. OK 3 gick 10 km.

Historrik:

1959 kom jag med en nu avliden vän till dessa fjäll. 1960 toga vi tre grabbar en tur från Tänndalen ner till Idre under tre veckor. Vi levde gott på fisk och medhavd proviant.

1978 ev 79 så skulle jag till Idre för att hämta en timrad hundkoja. Äldste sonen var med. Kunde inte låta bli. Vi for upp till fjället med sjöflygplan.

Excelent fiske.

Sedan har det blivit många turer till området. Med delar ur familjen och släkt och vänner.Så kom en önskan från yngste sonen. 40 års festivtas.

11 pers. Tre vandrade och resten flög med helikopter.. Innebar mariginella packningsproblem ur viktsynpunkt.

Allt nog. Instämmer med Carl von Linné:

Så snart jag kom på fjället var det som om en tung börda lyfts från mig och jag fick liksom ett nytt liv!!!!!!

Nu kommer en massa bilder.

Allt är ju relativt

KrönikorPosted by Bengt Sun, July 14, 2013 23:09:42
Till exempel tiden och geografisk position.

Att klargöra en trädgård, som å det försumligaste försummades förra sommaren, pga godkända förhinder, i ett klimat som innebär det klassiska: Nio månade vinter och tre månade sommar, är ett gruvligt arbete. Detta att jämföra med tjälfritt 10 månader i söder.

Men min kära hustru har sulläder på knän och armbågar efter all rensning och jag har ont i bakdelen efter att ha tillbringat timmar på gräsklippare och fyrhjuling. (Finns inget plant eller slätt i Väst i byn). Kantgrävt, lastat kärrat. Lastat mer än 30 lass med rens till kompostlimpan. (Släpet tar bar 300 kg).
Snickrat, anlagt och fullföljt en del ”projekt”. Tagit beslut om (fast svårt) att ge f-n i vissa delar av trädgården. (Där skall vi gör om!!!).
Nästan fått sammanbrott för läckage i bäcken till dammen som i sig klarar maxnivå. Men går bäckpumpen så smiter ca 4 kubik per natt.

Visst har det varit folk här och tittat runt i trädgården men i lördags var det visning för Sällskapet Trädgårdsamatörerna norra kretsar. Kunniga duktiga trädgårdssjälar med andra ord.
Vi tog chansen att få lära oss mer.

5 minuter före förväntad ankomst av besökarna kom jag på att jag skulle fotografera det vi skulle visa.
Hann med några bilder innan den första bilen anlände. Följaktligen så blev det bara en fjärdedel av trädgården fotograferad med en förflyttning på ett tiotal meter. Men vill visa här vad vi visade, om än bara en del.

Välkommen till Väst i byn!Vår plats i skuggan under bollpilarna.


Vänder man sig mot NV några meter därifrån så ser man det här.


Öster om dammen. Här kan man titta på grodor och trollsländor.


Pionernas stora tid. De tidiga har redan blommat ut, men de riktigt "feta" har sin tid just nu.De finns de som missat dammen vid besök. Ändå är den ca 10 kvm. Snett upp till vänster en fikaplats för förmiddagskaffet.

I förrgår blommade inte Schersminen. Idag blommade den!


Visst är pionblomningen läcker!


Vy mot NV.

Oj vad fort det går

KrönikorPosted by Bengt Mon, May 27, 2013 23:35:02
Seg vinter trots bra skoterföre. Sprang på en rejäl lunginflammation efter en stockholmsresa. Fyra hostiga veckor.

Men nu ler allt igen. Trädgården exploderar. Och det är helt klart vitsippornas år i år.Anemone nomorosa. Fylld och börjar bilda en matta.
Den här har ev. sortnamnet 'Green fingers'. Men jag är osäker. Nästa bild visar en helt annan
virsippa som jag har en ettikett till och anger som 'Green fingers'. Inte en susning om vad som är rätt.
Den här färgvarianten sprider sig villigt. Vi har ingen aning om var den kommer ifrån. När den nästan är utblommad så bleknar den till nästan vitt.
Gulsippa. Fått av någen trevlig trädgårdsägare.
Samma som den rödaktiga. Men skuggan gör blommorna lite blåaktiga.

Den här däremot (till höger) är en sort som vi också har fått av någon trädgårdsälskare.Daggranunkeln Ranunculus amplexicaulis fanns på fstigheten när vi kom hit. Vi stannar upp för den spröda men starka växtn var ång vi passerar. Den blommar ca 3 veckor innan den blir ett irriterande ris som vi försöker gömma.
Björnroten, medicinalväxt och kryddväxt. Används som både dill och persilja och god till fisk.
Fick av en trädgårdsvän för 15 år sedan.Blir 40 cm hög oh 50 cm i diameter. En härlig kudde.

Och i förrgår slog den här fantastiska Rhoddendronen ut.


Nog om växtfröjden. Just nu snickras det och rensas det, frön sås och växter planteras och nya idéer provas.

En sommar att minnas

KrönikorPosted by Bengt Mon, September 17, 2012 20:58:09
på många sätt. Först en reunion med Lisa och hennes barn. Det är alltså 23 år sedan hon for hem till the USA. Hon talar fortfarande svenska!
En sommar med regn och rusk och ett fåtal dagar med den sommar vi är vana vid.
Men ändå. Aldrig förr har växterna prunkat som denna sommar. Höjder som aldrig tidigare nåtts på de högväxande perennerna. Mycket slog fel i grönsaksodlingarna, i pallkragarna och felsatsningar av oss.

Provrosodlingen av rosor gav en rosblomning från början av juli fram till nu, Men våra egna buskrosor vid dammen har haft ett överdådigt år. Klematisarna har kommit igång och en del som egentligen inte bör odlas här har blommat om än sparsamt. Bär och frukt har och ger massor. Av fyra äppelträd bär tre st frukt och det fjärde planterades i år. Men blåbärstryn har gett bra och björnbären är på G. Havtornen börjar mogna ochskall skördas till helgen. Märkligt nog harvi knappt någon snöskata/björktrast i trakten så i år har vi inte täckt in några bärbuskar. Månne sidensvansarna ta våra rönnbär och havtorn före oss?

Ett antal projekt har färdigställts.
Tiden mellan påsk och midsommar var rena kaoset. En vatten skada krävde totalrenovering av badrummet. Från källaren till badrumstaket. Under tiden fick vi nyttja ”TorpIsak” i gäststugan och till en början duschade vi ute med vattenslangen innan vi fick tag i en utedusch,
Getingsommar har det också varit. Ett bo i handbollsstorlek i motorsågslådan och under fikabordet hade vi ett i fotbollsstorlek.

Men kort var sommaren. Visserligen skämtar vi om nio månader vinter och tre månader dåligt sparkföre. Men kort är den, sommaren. Ett par veckor har vi på oss för invintring av trädgården. Sedan börjar trädgårdslivet i april lite smått. Men ännu i maj var det knappt vår och vi har haft höst i snart en månad.

Så helt plötsligt är det dags för det Jämtländska nyåret, dvs. älgjakten. Vårt lag har haft klen lycka. Jonas lag (som jagar på stamfastigheten har haft bättre lycka. Hur det har gått för Jesper som jagar med samerna vet jag inte än. Han kommer hem från fjället i natt.
Dock hänger en kalv som jag har kommenderats att stycka i veckan när den är färdigmörad. En medelstor oxe har vi dock delat på.
Om en vecka kommer ”millom jaktan”. Tätt följt av ”oktoberjaktan”. Därefter kommer ”sönner jaktan/vinterjaktan”. Skillnaden är egentligen att man bär olika kläder så vida man inte är hundförare. Då handlar det om mer eller mindre lunginflammation mellan helgerna. Att smyga an på ett ståndskall under pulsande i 40 cm snö och få ligga blickstilla i kanske en halvtimme i svettiga genomvåta kläder innan det går att skjuta. Det är inget att leka med. Men vad gör vi älgjägare inte för att minska älgolyckor på vägarna och skydda skogen mot skadegörelse. Och det betalar vi, flata som vi är, gladeligen både arrendeavgifter, jaktlicens och fällavgifter.
Ponera vad som skulle ske om alla älgjägare strejkade ett år? 43500 kor och kvigkalvar sköts. Dessa skulle ge upphov till ca 1,5 kalvar (=>65 000 kalvar) året där på. Och ränta på ränta, ofattbara volymer år två. Reproduktionstalet är visst 9. Det innebär att två djur av olika kön är nio efter tre år. Det skulle innebära att älgstammen efter tre år skulle vara (i dag 200 000 med maximal fördelning och lyckade betäckningar) efter tre år skulle vara 1 800 000 djur. Viss risk att jag räknat fel och då är det ju bara hälften. Om det nu skulle minska trafikolyckor och skogsskador. Själv är jag lycklig över min hustru Eva som anser att om man nu jagar älg är det en samhällsplikt, snudd på värnplikten att delta så ofta man kan. Är jag trög i ottan så jagar hon upp mig!!!

Slut politik.

Angående vilt i övrigt. Har sett fyra björnar i år. Två inom 1 km från huset och två i närheten av lagets jaktstuga. Närmast björnrus/björnskit hittade Eva 75 meter från vårt garage! Varje gång jag skall släppa Bambi i skogen kollar jag noga intilliggande vägar och vägrenar efter rus och spår. Vill inte att nalle skall följa efter en vettskrämd Bambi till mig.

Kantarellstället gav ca en liter i år. Brukar vara mer. Trattisarna är inte färdiga än.Ynkligt små. Inte en Karl Johan (eller om det är ”Tallkalle”). En vecka till minst för trattisarna. Det har varit för kallt i sommar.

Hoppas att vädret blir bättre i morgon. Idag har det regnat horrisontellt.till ikväll. Då vågar jag sticka ut näsan.

Lätt paradisiskt

KrönikorPosted by Bengt Thu, July 19, 2012 19:44:47
eller euforiskt

Eller vad skall man kalla den enorma blomkraften som, trots regn och sparsam värme men med mellannorrlands ljus, väller ur jorden.
Rosorna är på g. Pimpinellrosen har blommat över och Finlands vita är nästan slutblommad men väl timat kommer alla andra nu. Tom provodligsrosorna har börjat blomma men bara de småblommiga.
Dagliljorna, de gamla, från svärmor, lyser med sitt guld i 23 ”metershäcken”. De något ädlare liljorna kommer först i augusti hos oss.
De tidiga pionerna har blommat över, Rosenpioner, Sibirisk pion, Dillpionen och Herrgårdsvarianten har visat sin prakt. Men nu kommer de andra på löpande band.

Perenner och örter når oanade höjder. Delphinum ca 2 m och några libbstickor når modiga tre meter ovan marken. De ädlare Aconitum blir också ovanligt höga även om vi är vana att se den vilda Nordiska stormhatten svaja några dm ovanför huvudet.

Bland ut och in växterna så är Dahliorna på väg att slå ut. Normalt inträffar deras blomning med vår knölhantering i första veckan av augusti.

Finlands vita har snart gjort sitt för året.

Schnezweg är min egen favorit, just utslagen.
En annan viting. Namnet?

Provodlingsros Babybloom
Provodlingsros 'Lena'

Två st Rosa Nitida dubbel. Märklig så tillvida att både den enkla formen och den här ratas av sorken. Trots att vi har haft vårar när alla andra rosbuskar legat kapade jäms med marken.

Rosa New prariedown. Av rotskott frånvillan i Östersund (Staaren på samiska).

En vresros med okänt namn.
Stora vresroshäcken med livsuppgift att genyponsylt till älgsteken och nyponsnaps till påsken.

Rosa Gallica splendens kallasvisstför 'Frankfurterros'. Höjd 2 m + i år. Den här grenen hängde ut över grusgången som gav bra kontrast åt bilden.


Så till pionerna. Jag klarar inte många namn men bilderna får tala för sig själva.

Första pionrabatten. Med de två bondpioner som fanns på gården. Sedan hardet tillkommit ett tiotal. De förstnämnda blommar i slutet på juli. Fö började det för en månad sedan med Paeonia veitchii. Tätt följd av Sibirisk pion och Paeonia tenuifolia. Nu är det andra pioner som blommar.

En liten lågväxande pion. 30 cm (?).

Heter förståss något. Men maffig.

Och mer blir det.

Om några dagar slår svärmors pioner ut.

Missade den här förra året.

Men allt är inte pioner och rosor. Svärmors dagliljor.

Gentiana luthea. Inte alls märklig, men efter 7 år så är jag glad att den blommar.
Egen frösådd. Det är de stora bladen som vi är ute efter.
Den enorma libbstickan i bildens centrum. Hundgårdsstängslet är 180 cm högt
Även om Aqulegiornas kärleksliv är lite promiskuiöst så är de busiga också. Precis som ett kamerasvep vid en sportsändniing! Någon sträcker sig in i rutan ochvinkar glatt.

Visst finns det ogräs för att fylla vilken varmkompost som helst men det växer så tätt att ingen ser att vi inte hunnit med.
Årets växtlighet slår vårt personliga rekord med råge. Och!!! Vi har satt oss ner några gånger och tyckt att vi har lyckats bra. Med våra mått mätt.


Oj så sent

KrönikorPosted by Bengt Thu, July 19, 2012 02:18:51
Ett strålande firande

Lite sent men ändå.
Alltså, en midsommar värd att minnas. Hela familjekanen samlad + 4 som vi upplever som ingående i vår egen familj. Vår utbytesstudent Lisa med tre barn (Ok två halvvuxingar och en underbar Sophia).
Ankomstdagen vajade The star sprangled banner i flaggstången och midsommarafton den svenska flaggan. Alla deltog i firandet på Mon med bygemenskapen och dansade runt majstången.
Väl hemma klädde vi vår egen majstång och uppfann ett nytt spel. Kasta boll genom blomsterkransarna.

Bildkavalkad

Så kom de äntligen.


Vår US dotter.

Fem "barnbarn"och två hundar.

Sophia till höger, som utan att kunna ett ord svenska hängde med i alla lekar.

Sophia, dagens solstråle.


Med blomsterkrans i håret!!! Knepigt land det där.

Vän med alla. Här är det Emil.


Och Bambi Girl finner sig i allt.

Klanensamlad. Saknas Eva, Annelie och jag.

Vilken midsommar!

Lite kvällsfilosofi en junikväll

KrönikorPosted by Bengt Mon, June 11, 2012 19:42:27
En Trillium med de mest snövita blommor jag har sett.

Har inte haft ståndan, som man säger i Jämtland, att skriva.
Men nu är det så här. När det våras för oss så är det en explossion. Alla vårblommor kommer inom några dagar. Till det kommer allt som oundvikligen måste göras. Dessutom en vattenskada i badrummet så vi har haft hantverkare här till och från en månad. I morgon kommer jag att kunna duscha inne!!! Och om jag behöver så är toan klar att använda!

På upplevelsesidan måste vi notera en resa till Fjollträsk (Stockholm på norrländska) i början av juni. Ändamålet var en växtbytarträff med det skönklingande namnet ”Blåregnsträffen”. Och nog blåregnade det alltid.
Huggsexa gällande Irisar.

Men inte ryggar trädgårdsnördar för lite regn och rusk inte. Och trevligt var det att träffa goda vänner.
Tursamt nog fick vi medan vi värmde oss med en terakka på hotellet efter träffen, ringside till Stockholm Maraton längs sträckan de sprang på Torsgatan. Vårt hotellfönster vette just mot Torsgatan.
Liknade mest ett gånglopp för dem som jag verkligen beundrade. Snabbisarna må var duktiga men de här löparna presterade med vilja och heder av ett högre slag.

En titt i några trädgårdsvänners trädgårdar dagen efter satte stjärnor på resan.
Att sedan besöka biologiska museet på Djurgården under måndagen var härligt. Det är 65 år sedan jag var där senast.

Vad händer då på Väst i Byn? 30 provodlingsrosor har nått oss. Vi har grävt bort grästorv, Kärrat bort sagda torv och borrat och grävt rosgropar. Ca 2 kubik gropar och fyllt igen dem. Efter plantering. Nörderi eller naturkultursnobberi?

Till yttermera visso så har vi en björn i byn. Bambi markerade Ursus arctus för ett par veckor sedan genom att vägra följa med hustrun ner i vår skog. Hon tvärsatte sig och vägrade totalt att följa med.
I fredags åkte vi upp en skogsbilväg för att hämta hem ormbunkar. Jag fick en skymt av en björn som hade korsade vägen framför oss och försvann i slyt på ett gammalt hygge. En vuxen björn var det i alla fall. Bara 500 m från Väst i Byn. Via grannar, igår och idag, så fick jag veta att frugan åt en annan granne mött en stor björn på racksträckan av byvägen strax bortanför vårt ställe. Hon var i alla fall helskärrad när hon berättade det för grannen.
Således har vi en bybjörn. Hoppas att den drar längre upp i bergen under sommaren.

Nu ser vi fram mot midsommar när vår amerikanska dotter (utbytesstudent 88(89) kommer på sjätte återbesöket med sina tre barn. Helt plötsligt blir vi minst 15 som firar midsommar i Väst i Byn. Knip åt vädertummarna åt oss ni som kan!
Next »